Artikülasyon Bozukluğu Tedavisi

Artikülasyon Bozukluğu Tedavisi

Artikülasyon Bozukluğu Tedavisi

Artikülasyon bozukluğu tedavisi genellikle çocuklara konuşma terapisi ile uygulanmaktadır. Çocuklarda konuşma zorluğu, ses kayması ya da yanlış telaffuz görülebilmektedir.

Artikülasyon Bozukluğu Tedavisi Nedir

Fonetik ve fonolojide artikülasyon, dilin, dudakların, çenenin ve diğer konuşma organlarının veya artikülatörlerin konuşma sesleri çıkaran şekillerde hareketi anlamına gelmektedir. Artikülasyon bozukluğu tedavisi bir bireyin belirli sesleri söyleme veya belirli sesleri bir araya getirme yeteneği ile ilgili olmaktadır. Ses, havanın akciğerlerden dışarı atılmasıyla üretilmektedir. 

Konuşma seslerindeki yanlış telaffuz, sesin yerine geçme veya sesin dışında bırakma ile oluşan hatalar artikülasyon bozukluğu olarak bilinmektedir. Belirli yaşlardaki çocukların belirli seslerle bazı hatalar üretmesi yaşa göre değişmektedir. Bununla birlikte, artikülasyon bozuklukları, başkalarıyla iletişim kurarken çocuğun konuşma anlaşılırlığını etkileyebilmektedir. Artikülasyon bozukluğu tedavisi İstanbul ilinde birçok konuşma uzmanı tarafından yapılmaktadır. 

Artikülasyon Bozukluğunun Türleri 

En temel düzeyde artikülasyon bozuklukları, kişinin dudaklarını, dişlerini, dilini, damaklarını ve hatta solunum sistemini, yüz sinirlerini ve kaslarını kullanarak fizyolojik olarak belirli sesleri üretememesinin sonucu olmaktadır. Çocuklarda artikülasyon bozukluğu tedavisi konuşma terapisi ile yapılmaktadır. Başka bir durum nedeniyle güçlük çeken kişilerde, bu durumun prognozu, artikülasyon bozukluklarını düzeltmedeki ilerlemelerini büyük olasılıkla etkilemektedir.

Artikülasyon bozukluğu bireyin rutin olarak fazladan bir ses veya hece söylemesi durumu olarak da karşımıza çıkmaktadır. Burada bir kişi bir sesi diğeriyle değiştirebilmektedir. Örneğin, "r" yerine "v" şeklinde telaffuz etmektedir. Bozulmalar, etkilenen kişinin bir sesi doğru bir şekilde telaffuz etmeye çalıştığı ve aslında sesi gerçekten çarpıtarak bir "v" üretmek için çok çalışıp bunun yerine bir ıslık sesi çıkardığı artikülasyon bozukluğu türleridir.

Artikülasyon Bozukluğu Tedavisi için Belirtiler

Aşağıda, bir çocuk veya bir kişinin artikülasyon bozukluğu tedavisi için ihtiyaç duyup duymadığını anlamanız için bazı belirti ve semptomlar yer almaktadır:

  • Artikülasyon bozukluğu olan çocuk bir sesi diğerinin yerine koyabilmektedir.
  • Bir kelimeye fazladan ses (ya da sesler) ekleyebilmektedir.
  • Artikülasyon bozukluğu belirtileri veya semptomları, kelimenin sağlam bir şekilde silinmesi şeklinde de görülebilmektedir. Örneğin, "hop" kelimesi için çocuk "op" diyebilmektedir.
  • Burada çocuk o dildeki diğer seslere benzemeyen yanlış bir ses çıkarmaktadır.

Genel olarak, 3 yaşından sonra çocukların konuşmaları anlaşılır olmalı veya çoğu zaman hem tanıdık hem de tanıdık olmayan dinleyiciler tarafından anlaşılmalıdır. Çocuğunuzun büyükanne ve büyükbabası veya okul öncesi öğretmeni çocuğunuzun konuşmasını anlamakta zorlanırsa, uzman bir kişiye destek almak için danışmanız ve terapiye olabildiğince erken başlamanız gerekmektedir. 

Artikülasyon Bozukluğuna Ne Sebep Olur

Artikülasyon bozukluğunun birçok nedeni olduğu gibi, birçok da artikülasyon bozukluğu tedavisi olmaktadır. Çocuklarda, zayıf kaslar, dil veya solunum sistemi üzerinde çok az kontrol veya başka herhangi bir neden buna sebep olabilmektedir. Aşağıda bunlardan bazıları belirtilmektedir:

  • Kalıcı veya ara sıra işitme kaybı
  • Nöromüsküler bozukluklar
  • Gelişimsel gecikmeler ve bozukluklar
  • Fiziksel malformasyonlar

Artikülasyon bozukluğunun nedenlerinden biri kalıcı veya geçici işitme kaybı olabilmektedir. Çocukların, kritik öğrenme yaşları olan doğumdan 3 yaşına kadar net bir şekilde duymaları son derece önemlidir. Tiz sesleri duyamama gibi hafif bir işitme kaybı olan bir çocuk, ana dilinin bazı yönlerini anlayamamaktadır. Artikülasyon bozukluğu tedavisi İzmir ilinde de çocuklara uygulanan bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.

Artkilüsayon Bozukluğu Tedavisi Sürecinde İşitme Kaybı

Artikülasyon bozukluğu tedavisi için öncelikle işitme kaybı sorunun çözülmesi gerekmektedir. Kelimelerin başında, ortasında veya sonunda konuşulan tüm sesleri duymadan bir sohbeti dinlediğinizi hayal edin; burada konuşma sinyali, normal konuşmanın tam bir örneğini sağlayamamaktadır. Hafif bir işitme kaybı, çocuğu sesleri nasıl doğru şekilde üretip ustalaşacağını duyma fırsatından mahrum bırakmaktadır.

İşitme kaybının çok sayıda türü ve şiddeti bulunmaktadır. Bazı çocuklar ciddi işitme kaybıyla doğarken, diğerleri tekrarlayan kulak enfeksiyonlarından sonra işitme kaybı geliştirmektedir. Konuşma ve dil bozukluklarını teşhis ve tedavi etmeden önce sorunun kaynağına inmek gerekmektedir. Artikülasyon bozukluğu tedavisi Ankara ilinde de çocuklara güvenle uygulanmaktadır.

Artikülasyon Bozukluğu Tedavisi Nasıl Başlar

Artikülasyon bozukluğu tedavisi için çocuğunuzu bir konuşma değerlendirmesine götürürseniz, Konuşma Dili Patoloğu öncelikle çocuğun artikülasyon bozukluğunun bir nedeni olup olmadığını bilmek istemektedir. Böyle bir durumda, uzman kişiye çocuğunuzun geçirdiği enfeksiyonlar, yaralanmalar veya teşhisler gibi önemli tıbbi geçmişi sağlamanız gerekmektedir. Daha sonra uzman, hangi seslerin yanlış söylendiğini belirlemek için resmi bir artikülasyon değerlendirmesi uygulamaktadır. 

Çocuğunuzdan kelimeler, heceler, ifadeler, cümleler ve sohbet sırasında bağlantılı konuşmalar üretmesi istenmektedir. Uzman kişi ayrıca çocuğun hatalı söylenen sesler için uyarılıp uyarılamayacağını da belirlemektedir; yani, uzman, çocuğun sesleri öğrenmesinin ne kadar kolay veya ne kadar zor olduğunu görmek için çocuktan sesleri doğru bir şekilde üretmesini istemektedir. Bu uyarıcı test, belirli sesler için terapinin etkinliğini belirlemeye yardımcı olmaktadır.

Çeşitli Artikülasyon Bozuklukları

Artikülasyon bozukluğu tedavisi için sorunun tam olarak belirlenmesi gerekmektedir. Konuşma artikülasyonunun, Serebral palsi ve Musküler distrofilerde olduğu gibi kas sistemini etkileyen bozukluklardan etkilenmesi muhtemel olmaktadır. Bazı kas bozuklukları, özellikle beynin konuşma üretim alanlarını etkiler ve bu, dizartri olarak bilinen konuşma bozukluğuna neden olmaktadır. Dizartri hastası bir kişi, geveleyerek, çok hızlı veya çok yavaş, perde ve ritimde anormal ve genellikle anlaşılması güç konuşmalar üretmektedir.

Artikülasyon bozukluğuna doğumdan sonra yaralanma veya enfeksiyon nedeniyle edinilenler de dahil olmak üzere bir dizi gelişimsel bozukluk neden olabilmektedir. Bazı gelişimsel bozukluklar, hamilelik sırasında maternal enfeksiyonlar, doğum öncesi toksinlere maruz kalma, gen bozuklukları ve erken doğumdan kaynaklanmaktadır.

Otizm spektrum bozukluğu gibi bazı gelişimsel bozuklukların nedeni yoktur, bu da konuşma dahil çocuğun gelişiminin birçok alanını etkilemektedir. Zihinsel engelleri veya öğrenme engellerini içeren genel gelişimsel gecikmeler de zayıf konuşma becerilerine neden olabilmektedir.

 

 

 

6 Yıllık Tecrübe

Sağlığın Her Alanında Öncüyüz
0+

Yıllık Seans

0+

Mutlu Müşteriler

0

Günlük Seans Programı