Elektroterapi Nedir?

Elektroterapi Nedir?

Elektroterapi, elektroterapi cihazları sayesinde vücuda verilen frekansları, elektrik akımlarıyla vücuda uygulanmasına denmektedir. 

Fizik tedavi yönteminde kullanılan bu yöntemi duyan çoğu hastanın kafasında elektroterapi nedir sorusu uyanmaktadır. Uygulanan elektroterapi sonrasında kas iskelet travmaları, kas spazmları, eklem rahatsızlıkları vb. hastalıkları olan kişilerde bu ağrı, spazm gibi belirtilerin azaldığı ve zamanla normale döndüğü bir tedavi türüdür. Bu yöntem en aktif olarak fizyoterapistler tarafından fizik tedavi de doktorun hastaya uyguladığı bir yöntemdir. Fizyoterapist bu tedavide ilk olarak hastanın şikayetinin, durumun ne olduğunu belirlemektedir. Daha sonra ise tedavisini belirlemektedir.

Geçmiş zamanlardan beri çokça insan vücut ağrıları çekmektedir. Yaşın ilerlemesi ile bedenin yaşlanmasına da bağlı olarak çok insanda kas şikayeti ve eklem ağrıları görülmektedir. Çok öncelerden beri vücut ağrılarının azalması ve giderilmesi için epeyce yöntem geliştirilmiştir. Modern tıbbın da gelişmesi ile birlikte geçmişte kullanılan geleneksel yöntemlerin yerini teknolojik cihazlarla almıştır. Vücut ağrıları bu şekilde giderilmeye başlanmıştır. Bu gelişmelerle birlikte elektroterapi uygulamaları ön plana çıkmıştır. Bu uygulamanın çeşitleri vardır.

Elektroterapi Çeşitleri

Elektroterapinin çeşitleri bulunmaktadır.  Ultrason elektroterapi yöntemi, darbeli kısa dalga tedavisi elektroterapi yöntemi, TENS elektroterapi yöntemleri vardır.

Ultrason elektroterapi yöntemi, fizik tedavi uygulanacak bölgeye fizyoterapist iletici bir jel sürmektedir. Cihaz açıldıktan sonra ultrasonun verdiği mekanik dalga frekansları ve titreşimlerin yoğunluğu ile birlikte uygulanacak zaman belirlenmektedir.  Bu uygulanan titreşimler sayesinde vücuttaki dokuların daha canlı bir şekilde iyileşmesi sağlanmaktadır. Darbeli kısa dalga tedavisi elektroterapi yöntemi ise yumuşak doku zedelenmelerinde ve yaralanmalarında vücudun daha hızlı bir şekilde toparlanmasını ve iyileşmesini sağlayan bir yöntemdir. 

Elektriksel  ve manyetik alanlar kullanılarak bu yöntem gerçekleştirilmektedir.  Darbeli kısa dalga tedavisi elektroterapi yönteminin etkileri en önemli noktası olan iskelet, kas ve yumuşak dokulardaki iyileşme ve enflamatuar evreleriyle alakalı olmaktadır. Etkisi ultrason elektroterapi yöntemiyle çok benzemektedir. Kısaca TENS elektroterapi, uzunca Transkutanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu olan tedavi yöntemiyse ilaç kullanmadan uygulanan bir ağrı kesici metodu olarak kullanılmaktadır.  

Sinirlerin, beyine gönderilen ağrı sinyallerini engellemektedir. Vücuttaki olan doğal ağrı kesicileri bu yöntemle uyarmaktadır. Kaslarda oluşan güçsüzlüğü, ağrı şikayetlerini yok etmek, vücut fonksiyonlarını iyileştirip, normale döndürmek amacı ile frekanslar üzerinden elektrik akımlarının kullanılması yöntemidir. Tedavinin amacına göre bir ya da birden çok elektroterapi cihazı kullanılmaktadır. 

Elektroterapi tedavisinin genel bazı prensipleri vardır. Bunlardan kısaca söz etmek gerekirse, elektroterapitedavisinde frekanslardaki elektrik akımlarının hasta üzerinde yarattığı fiziksel etkilere bakılarak tedaviye karar verilip uygulanmaktadır. Akut ya da kronik ağrısı olan hastalarda dolaşımı hızlandırmak, ağrıya karşı duyarsızlık oluşturmak ve ödemleri azaltmayı amaçlayan bir tedavi yöntemidir. 

Bu elektroterapi uygulamaları 20 ya da 30 dakika arasında bir zaman diliminde uygulanmaktadır. Elektroterapi tedavisinde direkt olarak düşük şiddetlerde akımlar oluşturulmaktadır. Elektroterapi akım çeşitleri de vardır. Doğru akım yani galvani, alçak frekanslı akım, orta frekanslı akım ve yüksek frekanslı akım olarak ayrılmaktadır. Direkt olarak gönderilen düşük şiddetli akım sayesinde duyu sinirleri uyarılmaktadır. Bununla birlikte duyu sinirlerinin uyarılması sonrasında ağrı şikayeti engellenmiş olmaktadır.

Elektroterapi Uygulamaları Nasıl Yapılmaktadır?

Elektroterapi, ağrıyı ve kas güçsüzlüğünü ortadan kaldırmak, vücut fonksiyonlarını iyileştirmek amacıyla başvurulan tedavi yöntemidir. Değişik frekanslarda elektrik akımlarının kullanılmasıyla hastanın şikayetinin önüne geçmek ve vücudu normale döndürmek amaçlanmaktadır. Doktorlar hastaların farklı şikayetlerine göre farklı elektroterapi uygulamaları yapabilmektedir.

 Fizik tedavi ve rehabilitasyon da kullanılan elekroterapi eklem ağrılarını geçirmek için, felçli hastalarda ise yeniden bir hareketi ortaya çıkarmak için bu yöntem kullanılmaktadır. Elektrik akımı kas ve iskelet sistemine uygulanılmaktadır. Başka bir kullanım alanı ise bölgesel incelmedir. Kalıplaşan, sabitlenen yağların üzerine belirli frekanslarla elektrik akımı yollanarak yağların harekete geçip erimesi amaçlanmaktadır. Elektroterapidetemel prensipler ve klinik uygulamaları da vardır.

Elektroterapi Neden Yapılır?

Fizik tedavi ünitelerinde elektroterapi, kas ağrısını gidermek, kas güçsüzlüğünü önleyerek, güç kazanmasını sağlamak amacı ve vücudun fonksiyonlarını iyileştirmek amacı ile çok sık bir şekilde kullanılmaktadır. 

Bel, boyun ağrıları, eklem ağrıları, beyin travması, inme ve felç, omurilik hasarı, MS rehabilitasyonu, Parkinson rehabilitasyonu, romatolojik rehabilitasyon, ortopedik rehabilitasyon, sürekli olan spor yapan kişiler ya da sporcu sağlığı gibi noktalarda tedavi alanlarında kullanılmaktadır. Vücut ağrıları, fazla kilolar gibi noktalarda elektroterapi uygulamalarına başvurulmaktadır.

 

 

Elektroterapi Cihazları

Elektroterapi cihazı, hastalıklardan oluşmuş ya da belirli bir yaştan sonra olmuş olan kas ağrıları, kas güçsüzlükleri ve de vücutta bozulmuş olan fonksiyonlar için oluşturulmuş tedavi amaçlı uygulanan cihazlardır. Bu cihazların işleyişi ise verilen farklı gönderilen frekanslarla hastaya elektrik akımının aktarılmasıdır.

Tedavi için kombine elektroterapi cihazları tercih edilmektedir. Fizyoterapist, hastanın ihtiyacına tek ya da daha fazla elektroterapi cihazı uygulaması gerekebilmektedir. Bunlar, TENS cihazları, ultrason cihazları, vaccum cihazı, elektro stimülasyon cihazları, traksiyon cihazı, yüksek ve düşük yoğunluklu lazer cihazı, MRS vb. elektroterapi cihazlarına örnektir.

Elektroterapi Hangi Hastalarda Kullanılamaz ?

Elektroterapi oldukça güvenli bir tedavi biçimidir. Ancak bazı hastalarda kullanılması uygun değildir. Tedavide kullanılan pedlere alerjik reaksiyon gösterecek olan hastalar için alerji yapmayacak pedler tercih edilmelidir. Kalp problemi olan hastaların kalp bölgesine elektroterapi uygulanamaz. Hamile olan bir hastanın karnına bu tedavi uygulanamaz. Vücudunda kalp pili ya da tıbbi bir implantı bulunan hastalara TENS elektroterapi cihazı kullanılamaz. 

Serebro vasküler olay geçiren hastaların boyun bölgelerine de uygulanamaz. Epilepsi, kalp yetmezliği gibi hastalığı olan kişilerin elektroterapi uygulanması tavsiye edilmez. Ancak doktor tavsiyesi üzerine doktor gözlemi altında elektroterapi uygulanabilmektedir. Bu rahatsızlıklara sahip bir hastanın doktor tavsiyesi dışında uygulanacak olan bu elektroterapi tedavisi insan vücuduna bazı zararları dokunabilmektedir.

 

 

 

 

6 Yıllık Tecrübe

Sağlığın Her Alanında Öncüyüz
0+

Yıllık Seans

0+

Mutlu Müşteriler

0

Günlük Seans Programı