Kaygı Bozuklukları

Kaygı Bozuklukları

Kaygı bozukluklarına ara sıra muhatap kalmak normal hayatın bir parçasıdır. Bununla birlikte, kaygı bozukluğu olan kişilerde sıklıkla yoğun, aşırı ve kalıcı endişe ve günlük durumlar hakkında panik durumu ortaya çıkar. Çoğunlukla, kaygı bozuklukları, dakikalar içinde zirveye ulaşan (panik atak) ani yoğun anksiyete ve korku ya da dehşet duygularının tekrarlayan süreçlerini içermektedir.

 

Bu kaygı ve panik duyguları günlük aktivitelerinizin kalitesini bozar, kontrol edilmesi zordur, gerçek tehlikeyle orantısızdır ve çok uzun sürebilir. Kaygı bozukluğu belirtileri çocuklukta veya gençlik yıllarında ortaya çıkıp yetişkinliğe kadar sürebilir. Kaygı bozukluğu örnekleri arasında genelleştirilmiş anksiyete bozukluğu, sosyal anksiyete bozukluğu (sosyal fobi), spesifik fobiler ve ayrılık anksiyetesi bozukluğu yer alır. Birden fazla kaygı bozukluğunuz olabilir. Bazen anksiyete, tedavi edilmesi gereken tıbbi bir durumdan kaynaklanabilir.

 

Ne tür bir kaygı bozukluğuna sahip olursanız olun, endişeye kapılmayın, kaygı bozukluğu tedavisi size muhakkak yardımcı olacaktır.

 

Kaygı Bozuklukları Semptomları

 

Kaygı Bozukluklarının belirtli ve semptomları çoğunlukla; gergin, huzursuz hissetmek, yaklaşan bir tehlike, panik duygusuna sahip olmak, kalp atış hızının artması, hızlı nefes alma (hiperventilasyon), terlemek, titremek, zayıf veya yorgun hissetmek, mevcut endişeden başka bir şey hakkında konsantre olmakta veya düşünmekte güçlük çekmek, uyumakta güçlük çekmek, gastrointestinal (GI) sorunlar yaşamak, endişeyi kontrol etmekte güçlük çekmek, kaygıyı tetikleyen şeylerden kaçınma dürtüsüne sahip olmak şeklinde ortaya çıkar.

 

Kaygı Bozuklukları Çeşitleri

 

Birkaç tür kaygı bozukluğu çeşidir vardır. Örneğin, Agorafobi, paniğe kapılmanıza ve kendinizi kapana kısılmış, çaresiz veya utanmış hissetmenize neden olabilecek yerlerden veya durumlardan korktuğunuz ve sıklıkla kaçındığınız bir tür kaygı bozukluğudur. Tıbbi bir duruma bağlı kaygı bozukluğu ise, doğrudan bir fiziksel sağlık sorununun neden olduğu yoğun anksiyete veya panik semptomlarını ifade eder. Genelleştirilmiş anksiyete bozukluğu tablosu daha ciddidir. Kişi kendisini, mütemadiyen aşırı kaygılı hisseder. Olaylar, sıradan, rutin sorunlar hakkında kaygı duyma hâlini devamlı yaşar. Kişinin duyduğu endişe, gerçek durumla orantısızdır, kontrol edilmesi zordur ve fiziksel olarak nasıl hissettiğini etkiler. Genellikle diğer kaygı bozuklukları veya depresyonla birlikte ortaya çıkar. Panik bozukluğu ise bir diğer kaygı bozukluğu çeşididir. Kişi, dakikalar içinde zirveye ulaşan ani yoğun kaygı,  korku veya dehşet duyguları şeklinde  tekrarlanan bir girdap içinde sürüklenir. Bu durumda, yaklaşan bir tehlike hissi, nefes darlığı, göğüs ağrısı ya da kalbin hızlıca çarpması gibi hisler yaşanabilmektedir. Bu panik ataklar, tekraren yaşanmaları konusunda kişiyi endişeye sevk eder ve kişi, yeniden atak geçirmekten endişe ettiği durumlardan kaçınmaya başlar.  Belli başlı fobiler de, kaygı bozukluğı tanımı içine girebilmektedir. Örneğin, yükseklik veya uçma gibi belirli bir nesne veya durumdan yoğun kaygı duyabilirsiniz. Kaygı, uygun olanın ötesine geçer ve sıradan durumlardan kaçınmanıza neden olabilir. Bunun adına kaygı bozukluğu diyoruz. Agorafobi ise acil bir durum oluştuğunda kaçmanın veya yardım almanın zor göründüğü bir yerde bulunmaktan doğan yoğun bir korku hâlidir. Bu da kaygı bozukluğunun bir çeşididir. Örneğin, uçakta, toplu taşıma araçlarında veya bir kalabalığın yanında dururken panikleyebilir veya kendinizi rahatsız olacak kadar aşırı endişeli hissedebilirsiniz. Ayrılık kaygısı çekmeyen yoktur. Sevdikleri biri ayrıldığında korkan ya da endişelenen sadece küçük çocuklar değildir. Herkes ayrılık anksiyetesi bozukluğuna yakalanabilir. Bunu yaparsanız, yakın olduğunuz bir kişi gözünüzün önünden ayrıldığında çok endişeli veya korkulu hissedersiniz. Sevdiklerinize kötü bir şey olabileceğinden daima endişeli bir durumda olursunuz. Ayrılık kaygısı da kaygı bozukluğunun çeşitlerinden biridir. Seçici dilsizlik, genellikle çocuklarda rastladığımız bir kaygı bozukluğu türüdür. Bu, aileleriyle normal bir şekilde konuşan küçük çocukların okulda veya toplum içinde konuş(a)madıkları bir tür sosyal kaygı bozukluğudur. İlaç kaynaklı anksiyete bozukluğu ise, bazı ilaçların veya yasa dışı ilaçların kullanılması veya belirli uyuşturuculardan çekilme süreçlerinde kaygı bozukluğunun bazı semptomlar tarafından tetiklenmesiyle ortaya çıkar.

 

Kaygı Bozuklukları için Ne Zaman Doktora Görünmeli?

 

“Kaygı bozuklukları için ne zaman doktora görünmeli?” sorusu bilhassa ebeveynler ve kaygı bozukluğundan mustarip kişilerce sıkça sorulmaktadır. Süreci öyle özetlemek mümkündür: Çok fazla endişelendiğinizi hissediyorsunuz ve bu işinize, ilişkilerinize veya hayatınızın diğer bölümlerine müdahale ediyorsa, korkunuz, endişeniz veya endişeniz sizi üzüyor ve artık kontrol etmesi zorlaşmış durumdaysa, depresyonda hissediyorsanız, alkol veya uyuşturucu kullanımında aşırıya ve istismara kaçıyorsanız veya anksiyete ile birlikte başka mental sağlık sorunlarınız varsa, kaygınızın fiziksel bir sağlık problemiyle bağlantılı olabileceğini düşünüyorsanız, intihar düşünceleriniz veya davranışlarınız varsa, bu durumlarda acilen bir doktora danışmalısınız.

 

Kaygı bozukluğunuz muhtemeldir ki, kendiliğinden zamanla geçmeyecek ve yardım istemediğiniz durumlarda, kaygı bozukluğunuzun zamanla daha da kötüleşebilmesi söz konusu olacaktır. Kaygınız kötüleşmeden önce doktorunuza veya bir uzmana görünmek önemlidir. Erken destek almanız tedavi sürecinizi daha kolaylaştıracaktır.

Bunun için %100 Terapi’den randevu talep edebilirsiniz.

 

Kaygı Bozukluklarının Nedenleri

 

Kaygı bozukluklarının nedenleri tam olarak anlaşılmamıştır. Travmatik olaylar gibi yaşam deneyimleri, halihazırda kaygıya yatkın olan insanlarda anksiyete bozukluklarını tetikliyor gibi görünmektedir. Kalıtsal özellikler burada bir faktör olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bazı insanlar için kaygı bozukluğu, altta yatan bir sağlık sorunuyla bağlantılı olabilir. Bazı durumlarda, anksiyete belirtileri ve semptomları tıbbi bir hastalığın ilk göstergeleridir. Doktorunuz kaygınızın tıbbi bir nedeni olabileceğinden şüphelenirse, bir problemin belirtilerini araştırmak için testler isteyebilir. Kaygı bozukluğuyla bağlantılı olabilecek tıbbi sorunların örnekleri şunları içerir: Kalp hastalığı, Şeker hastalığı, Hipertiroidizm gibi tiroid sorunları, Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve astım gibi solunum bozuklukları, Uyuşturucu kötüye kullanımı veya çekilmesi, Alkolden, anti-anksiyete ilaçlarından (benzodiazepinler) veya diğer ilaçlardan çekilme, Kronik ağrı veya irritabl bağırsak sendromu, bazı tümörler.

 

Kaygı Bozuklukları Hususunda Risk Faktörleri

 

Kaygı bozukluğu hususunda risk faktörleri, anksiyete bozukluğu geliştirme riskinizi artırabilir. Bunlardan birincisi travmadır. İstismara veya travmaya maruz kalan veya travmatik olaylara tanık olan çocukların, yaşamın bir noktasında kaygı bozukluğu geliştirme riski daha yüksektir. Travmatik bir olay yaşayan yetişkinler de kaygı bozukluğu geliştirebilirler. Herhangi bir hastalıktan kaynaklanan stres durumu da kaygı bozukluğunuzun sebebi olabilir. Sağlık durumunuz kötüyse veya ciddi bir hastalığa sahipseniz, tedaviniz ve geleceğiniz gibi konularda önemli kaygılara sebep olabilir. Yoğun stres oluşumu, kaygı bozukluğuna sebep olur. Büyük bir olay veya daha küçük stresli yaşam durumlarının birikmesi, aşırı kaygıyı tetikleyebilir. (Örneğin, ailede bir ölüm, iş stresi veya mali durumla ilgili devam eden endişeler.) Bir diğer hususta, belirli kişilik tiplerine sahip kişilerin, kaygı bozukluğuna diğerlerinden daha yatkın olduğu gerçeğidir.

    

 

6 Yıllık Tecrübe

Sağlığın Her Alanında Öncüyüz
0+

Yıllık Seans

0+

Mutlu Müşteriler

0

Günlük Seans Programı