Migren Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Migren Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Migren Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Migren tedavisinde kullanılan ilaçlar kişideki migren ataklarının boyutuna göre farklılık göstermektedir. Dünyadaki çoğu insanda yaygın şekilde görülen sık tekrarlayıcı baş ağrısı ataklarından oluşan bu rahatsızlığa ‘migren’ denir.

Migrenin nedeni henüz tam olarak bilinememektedir.   Ancak son teorilere göre genetik yatkınlığı bulunan kişilerde kişinin beynindeki ağrı sisteminde bir problem sonucu bazı tetikleyici etkenler ile migren sürecinin başladığı düşünülmektedir. Öyledir ki migren hastalığı bulunan kişilerin çok yüksek bir çoğunluğunda ailelerindeki başka bir üyede de bu rahatsızlık olduğu bilinmektedir.

Migren rahatsızlığının belirtileri, ani yaşanan görme kaybı, görme alanında şimşek çakması ve parlak ışık oluşması migrenin en sık ortaya çıkan habercisi olmaktadır. Migren tedavisi tüm bu tanılar konduktan sonra başlamaktadır.

Migren hastalarında haberci olarak nadiren kol ve bacaklarda uyuşma, güçsüzlük, konuşma bozukluğu gibi başka belirtiler de olabilir. Bu belirtiler kişilerde bir iki saat sonra görüldükten sonra kaybolur ve daha sonraki bir saat içinde migren klasik migren şeklinde bir baş ağrısı oluşmaktadır.

Migren tedavisinde kullanılan ilaçlar kişilerdeki rahatsızlığın genetik mi ne boyutta olduğuna göre farklılık göstermektedir.

 

Migren Tedavisindeki Tanı Yöntemleri

Migren tedavisinde botoks da son zamanlarda oldukça önemli bir tedavi şeklidir. Fakat önce migren rahatsızlığına ne şekilde tanı koyulduğuna bakmak gerekir.

Migren hastalığına tanı koyabilmek için öncelikle hastanın şikayetleri detaylıca dinlenmelidir. Hastanın ağrı özellikleri hakkında yeterli bilgi kazanıldıktan sonra fiziki ve nörolojik boyutta ileri aşamada tetkik yapılıp yapılmayacağına karar verilmelidir. Bazı hastalar için kan tahlilleri veya beyin tomografisinden ya da görüntüleme incelemelerinden faydalanılmaktadır.

Ardından hastanın ağrı günlüğü tutması istenmektedir. Bu günlükte ağrının sıklığı, süresi, yeri, karakteri ve ağrıyı azaltan arttıran faktörler ile migren tedavisi ilaçları yer almaktadır.

Kişiyi bu şekilde günlük takip etmek tedaviyi düzenleme açısından önemli olduğu gibi hastanın da ağrıyı tanınması için yardımcı olacaktır. Bu şekilde sonradan ortaya çıkacak farklı baş ağrıları da daha iyi tanınacaktır. Migren tedavisi iki gruba ayrılır: atak tedavisi ve koruyucu tedavi şeklinde iki tür tedavi yöntemi benimsenmektedir. Migren tedavisi için son yıllarda gelişen teknoloji sayesinde oldukça başarılı tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Kişilerin eskiden savunmasız kaldıkları bu hastalık karşısında artık bu kronikleşen ağrı ile nasıl başa çıkacaklarını bileceklerdir.

Migren tedavisinde kullanılan ilaçlar tedavi yöntemine göre seçilecektir.

 

Migren Tedavisi Yöntemleri

Migren tedavisi ekşi gibi sitelerde bu rahatsızlığı yaşayan kişilerin yazdığı oldukça farklı yorumlar bulunmaktadır. Kişiler bu tedavi yöntemi için ekşi gibi yorum sitelerine bakmaktan ziyade doktora danışmalıdır.

Migren tedavisinin ilk türü atak tedavisidir. Bu tedavi yalnızca ağrı başladığında ağrıyı geçirmeye yönelik olarak aralıklı uygulanmaktadır. Ağrının kişideki şiddetine göre birkaç basamaklı ağrı kesici tedavileri uygulanmaktadır. Migren ağrısını ayda iki üç kez yaşayan hastalarda genelde atak tedavisi uygulanmaktadır.

İkincisi ise, koruyucu olan tedavi yöntemi yani migren ağrısının başlamasını engellemeye yönelik düzenli bir tedavi yöntemidir. Bu durumda hasta düzenli olarak birkaç ay boyunca ilaç kullanacaktır, bu tedavi yöntemi de ağrı sıklığı ayda dört kez ya da üzerinde ise veya ağrı kesici kullanamayan hastalarda veyahut ağrı kesiciye dirençli hastalarda uygulanmaktadır.

Migren tedavisinde kullanılan ilaçlar, ağrı kesiciler veya iğneler doktorun kişilerin yaşadığı ağrının sıklık derecesine göre belirlemesinde belirleyici olacaktır. Koruyucu tedavi yöntemi hastanın ağrıyı tetikleyen unsurlarına, başka bir hastalığı olup olmadığına göre değişecektir. Bu tedavi yönteminin amacı ise ağrı sıklığını ve ağrı şiddetini azaltmaktır.

 

Migren ve Botulinum Toksini

Migren tedavisi akupunktur son zamanlarda kişilerin ilgisini çeken bir konudur. Akapunkturun fayda sağladığı birçok tıp alanı vardır, fakat migren rahatsızlığının altında yatan neden bilinmeden böyle bir tedaviye doktor ile detaylıca görüşerek karar verilmelidir.

Kronik migren hastaları için kullanılan bir başka yöntem ise botulinum toksin tedavisidir. Kişilerin çok fazla ağrı kesici kullanımı sonucu diğer tedavilere yanıtsız kaldığında bu yöntem ile ağrı sıklığı ve şiddeti azaltılmaktadır.

Migren tedavisinde kullanılan ilaçlar kişileri bazen olumlu yönde etkilerken bazen tedavi yöntemlerinin değişmesine neden olacak kadar çok etkileyebilmektedir. Bu tedavi genelde kişiler açısından olumlu sonuçlar doğurmaktadır ve yan etkisi de görülmemektedir.

Tedavi için üç ay boyunca her ay sekiz tanesi tipik migren karakterinde olmak üzere on beş gün baş ağrısı olma şartı aranmaktadır. Bu şartı sağlayan hastaların da ağrı karakterleri daha detaylı sorgulanarak bazı ağrı tiplerinin daha uygun olduğu belirlenebiliyor.

Uygulamada yüz, deri ve enseden tanımlanan 30 noktaya enjeksiyon yapılıyor ve ağrının belirgin olduğu noktalara bu enjeksiyon daha sık uygulanmaktadır. Bu işlemin etkisi yaklaşık üç- dört ay sürmektedir. 

Migren tedavisinde kullanılan ilaçlar kişiler için bir sonuç doğurmazsa botulinum tedavisi tercih edilecektir.

 

Migren Tedavisindeki En Son Gelişme

Migren tedavisi evde uygulamak isteyen kişiler için herhangi bir tedavi yöntemi yoktur. Kişilerin doktora danışmadan kullandıkları ilaçlar ağrılarını sadece belli bir süre dindirecektir. Bu nedenle bir doktora danışılmalıdır.

Uzun zamandan sonra migren tedavisindeki en yeni durum kronik migren hastalığının koruyucu tedavisinde kullanılan migren aşısıdır. Son iki yıldır kullanıma giren bu ilaçlar sayesinde migren tedavisinde yeni bir aşamaya geçildiği düşünülmektedir. Yeni olması hasebiyle haplara kıyasen daha pahalı bir tedavi yöntemidir. Tanımlanan herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Bu tedavi yönteminin kişilere ayda bir kez uygulandığı bilinmektedir. 

Migren tedavisinde kullanılan ilaçlar artık son zamanlarda botulinum ve migren aşısı yöntemleriyle daha az tercih edilir hale gelmiştir. Kişilerin doktora danışmadan içtikleri ilaçlar o anki ağrıları için çözüm yöntemi olsa da diğer organları için bazı sorunlar doğurabilecektir.

 

6 Yıllık Tecrübe

Sağlığın Her Alanında Öncüyüz
0+

Yıllık Seans

0+

Mutlu Müşteriler

0

Günlük Seans Programı