Sağlıklı Bir Omurga İçin Egzersiz

Sağlıklı Bir Omurga İçin Egzersiz

Sağlıklı Bir Omurga İçin Egzersiz

Bel ağrısı çeken kişiler, egzersiz yaparak ve fizik tedavi alarak kendi iyileşmelerine yardımcı olmaya teşvik edilir. Ancak bunu başarmak için gereken bilgi ve araçlar nadiren verilir.

Bu tartışma, bel ağrısının nedenlerine ilişkin temel bir anlayış sağlayacak ve ağrılı bir sırtı egzersiz yapmak ve rehabilite etmek için uygun adımları tartışacaktır. Tabii ki, iyileşmek sadece bir başlangıçtır. Çünkü zaman geçtikçe daha fazla sırt ağrısı atakları oldukça yaygın. İster ilk bel ağrısı nöbetinden muzdarip olun, ister kapsamlı tedaviler ve hatta ameliyatlardan sonra olsun, hastalar için nükslerin şiddetini önlemenin veya en aza indirmenin en iyi yolu, uygun sırt egzersizleri ile sırtını rehabilite etmektir.

Egzersiz ve Sırt Ağrısının Nedenleri

Sırtta bel ağrısına neden olabilecek ve/veya katkıda bulunabilecek çeşitli yapılar vardır. Bunlar şunları içerir:

Omurlar arası disk günlük aktiviteler sırasında esasen bir amortisör görevi gören son derece çok yönlü ve güçlü bir yapı olmasına rağmen, bazen ani, beklenmedik bir kuvvet (düşme, kaldırma veya başka bir travma gibi) olduğunda veya herhangi bir nedenle disk başarısız olur. Zamanla normal aşınma ve yıpranma. Ve disk yaralandığında kendini çok iyi onaramaz, bu da tekrarlayan sırt ağrısının bu kadar yaygın olmasının ana nedenlerinden biridir.

Sorunları daha da kötüleştiren ağrı, sıklıkla hastanın egzersiz yapma becerisine müdahale eder ve bu da disk beslenmesini olumsuz etkiler. Diskin beslenmesi, fiziksel aktiviteler ve egzersiz, diskin suyla şişmesine ve daha sonra bir sünger gibi sıkılmasına neden olduğunda sağlanır. Ağrı fiziksel aktivitemizi etkilediğinde yaralanan disk beslenmesini kaybeder ve bozulmaya başlar.

Omurga yapılarındaki sıvı alışverişini sürdürmek ve yaralı bir diski çevreleyen dokularda doğal olarak oluşan şişmeyi azaltmak için aktivite de gereklidir. Bu şişme, fıtıklaşmış disk materyalinden zaten etkilenen sinirleri daha da tahriş edebilir.

Omurga Kasları, Ligamentler ve Tendonlar

Omurga çevresindeki toplu yumuşak dokular - kaslar, bağlar ve tendonlar - aynı zamanda uygun omurga dengesini ve gücünü korumada çok önemlidir. Azaltılmış aktivite ile bağ ve tendonların bağ lifleri birbirine yapışmaya başlayabilir ve esnekliğini kaybedebilir ve ani aşırı yüklenme meydana geldiğinde yırtılabilir. Disklerin veya bağ dokusunun aksine, yumuşak dokular yaralandığında kendilerini hızlı bir şekilde onarabilirler.

Kaslar merkezi sinir sistemi ile sürekli iletişim halinde olduğu için öfke ya da kaygı kasları gerip kas spazmlarına neden olabilir. Devam eden gerginlik normal kas fonksiyonunu engeller ve kas erimesine ve daha fazla stabilite problemlerine yol açar ve bu da kronik bel ağrısına yol açabilir.

Omurga Sinirleri

Sinirler kesildiğinde, sıkıştığında veya başka bir şekilde tahriş olduğunda, sinirlerin kontrol ettiği kaslar çalışamaz. Örneğin, fıtıklaşmış veya şişkin bir disk L4-L5 sinir köküne baskı yaptığında, sinirin ayak bileğinde ve ayakta kontrol ettiği kasların düzgün çalışmasını engelleyebilir, bu da ayak düşmesi olarak bilinen duruma - yükselme yeteneği olarak bilinen duruma neden olabilir. Örneğin ayak veya parmak uçlarında durmak.

 

Akut ve Kronik Sırt Ağrısı

Akut ağrının kronik ağrıdan farklı olduğuna dikkat etmek önemlidir. Hepimiz, ayak bileği burkulması gibi ani bir yumuşak doku yaralanmasından veya hatta basit bir kağıt kesiğinden kaynaklanan akut ağrılar yaşamışızdır. Ağrı ani olur, ancak yaralanan kısım iyileştikçe ağrı geçer. Bununla birlikte, akut ağrının aksine, kronik ağrı anatomik bir yaralanma ile ilişkili değildir.

Sonunda bir model haline gelen sinir sistemine sabit bir düşük seviyede uyarım içerir. İlk tahriş kaynağı çözüldükten sonra bile bir "sinirsel bellek" olarak devam edebilir. Sinir sistemi, daha önce ağrıya neden olmayan olayların bir ağrı kaynağı haline geldiği bir ortam yaratarak bu kronik uyarıya uyum sağlar. Ağrı, yaralanmamış bölgelere bile ilerleyebilir.

Duygusal sıkıntı ve bazı ilaçlar bu fenomeni şiddetlendirebilir. Etkili bir çözüm, kontrollü, tahribatsız bir şekilde aktif egzersiz yoluyla sinir sisteminin dikkatini dağıtmaktır. Aktif egzersiz aynı zamanda yaralı yapıların iyileşmesini sağlayan fizyolojik koşulların oluşmasına da yardımcı olur.

 

Ağrıyı Gidermek İçin Sırt Egzersizi

Bir sırt ağrısı veya ameliyat döneminden kurtulmanın ve gelecekte tekrarlamalarını önlemeye yardımcı olmanın anahtarlarından biri, uygun rehabilitasyon ve egzersizi sürdürmektir. Kapsamlı bir egzersiz rejimi, sırt ve vücudun germe, güçlendirme ve aerobik kondisyonunun bir kombinasyonunu içermelidir. Bu, kondisyonlanması gereken kas türlerinin temel bir anlayışını gerektirir.

Omurgayı destekleyen üç tip kas vardır:

  • Sırtı düzeltmek (ayakta durmak), kaldırmak ve uzatmak ve uylukları vücuttan uzaklaştırmak için kullanılan ekstansörler (sırt ve gluteal kaslar).
  • Omurgayı önden bükmek ve desteklemek için kullanılan fleksörler (karın ve iliopsoas kasları); ayrıca lomber (alt) omurganın kemerini kontrol eder ve uyluğu vücuda doğru esnetir ve hareket ettirir.
  • Dik konumdayken omurgayı stabilize etmek için kullanılan Oblikler veya Rotatorlar (yan kaslar); omurgayı döndürürler ve uygun duruşun ve omurga eğriliğinin korunmasına yardımcı olurlar. Bu kasların bir kısmı günlük hayatta kullanılırken, çoğu günlük aktivitelerden yeterli egzersizi alamaz ve özellikle kullanılmadıkça yaşla birlikte zayıflama eğilimi gösterir.

 

Tüm egzersiz türleri için eğitimli ve lisanslı bir fizyoterapist, uğraşı terapisti, kayropraktik hekimi veya fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimi (ayrıca fizik tedavi uzmanı olarak da adlandırılır) görmeniz tavsiye edilir. Spesifik tanı ve ağrı düzeyine bağlı olarak, egzersiz programı çok farklı olacaktır ve bu uzmanlar uygun bir egzersiz programı geliştirmek ve doğru form ve teknik konusunda talimat vermek üzere eğitilmiştir.

 

 

 

6 Yıllık Tecrübe

Sağlığın Her Alanında Öncüyüz
0+

Yıllık Seans

0+

Mutlu Müşteriler

0

Günlük Seans Programı